Schoolmaatschappelijk werk en GGD Fryslân

Twee keer per jaar is er op school intern zorgoverleg (IZO).  De verpleegkundige van de GGD en de schoolmaatschappelijk werker (SMW) hebben dan overleg met de kwaliteitscoördinator en de schoolleider om eventuele zorgen over een kind te bespreken. U wordt daar als ouder van op de hoogte gebracht (als u wilt kunt u erbij aansluiten) en natuurlijk wordt er ook met u gesproken. De leerkracht kan advies vragen, maar u als ouder ook. Een vraag kan gaan over de lichamelijke ontwikkeling, de sociale ontwikkeling, emotionele problemen, gedrag; kortom alles waar een kind (jongere) of gezin mee te maken kan krijgen thuis, op school of in de vrije tijd.

Onze gezamenlijke inzet is altijd dat alle kinderen zich goed ontwikkelen en dat we bij zorgen, samen met u, tot een goede aanpak zullen komen.

Voor meer informatie kunt u terecht bij onze kwaliteitscoördinator Jeannet Sipma.

GGD Fryslân

Samen met het basisonderwijs richt GGD Fryslân zich op de ontwikkeling en gezondheid van alle kinderen vanaf de geboorte tot de leeftijd van 18 jaar. Een groot deel van dat contact speelt zich af op school, en is misschien niet altijd zichtbaar. Wij willen u daarom graag laten weten wat wij zoal voor u en uw zoon of dochter kunnen betekenen!

Gezondheid

Alle vijfjarige kinderen en hun ouder(s) krijgen van ons een uitnodiging voor een gezondheidsonderzoek op school. Dit is een onderzoek naar de lichamelijke gezondheid en de ontwikkeling van het kind. Uw kind wordt gezien door de doktersassistente en de schoolarts. Ook alle kinderen uit groep 7 en hun ouder(s) krijgen een uitnodiging voor een onderzoek bij de verpleegkundige. De ouders vullen voor beide onderzoeken een vragenlijst in, die met de arts/verpleegkundige wordt besproken.

Als ouders zich zorgen maken over bijvoorbeeld gezichtsvermogen, gehoor, groei, ontwikkeling en houding, kunnen zij ook buiten de reguliere contactmomenten een afspraak maken via de doktersassistente of via de leerkracht.
De GGD denkt ook graag mee over gezondheid op school. Hierbij kunt u denken aan onderwerpen als traktatie- en voedingsbeleid, (digitaal) pesten en sport en bewegen. Daarnaast bieden wij de school handvatten en materiaal voor het programma Gezonde School. Tevens geven we scholen advies over infectieziekten.

Opvoeding

Ouders van basisschoolleerlingen en leerkrachten kunnen bij de pedagoog van de GGD terecht voor steun bij de opvoeding en het opgroeien.

Er is een telefonisch spreekuur voor vragen over opvoeding en gedrag. Onze pedagogen zijn dagelijks bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 13.00-15.00 en op vrijdag van 9.00-11.00 op 088-2299444. Ook pedagogische thuisbegeleiding is mogelijk. De pedagoog biedt kortdurend begeleiding en ondersteuning bij vragen over en problemen bij de opvoeding.

Mediawijsheid

Hoe laat je kinderen op een goede manier omgaan met nieuwe media? Veel ouders vragen zich dat af. De mediacoaches van de GGD ondersteunen de school daarin met lesmateriaal, ouderbijeenkomsten en trainingen over mediawijsheid.

  • Kijk voor informatie meer informatie over GGD Fryslân op www.ggdfryslan.nl
  • Voor informatie over infectieziekten zie www.ggdfryslan.nl/gezondheid/infectieziekten